Op een zonnige donderdagmiddag verzamelt de Business Club zich op het gemeentehuis in Weert. We zijn te gast bij ENS (lid van de club sinds het begin), maar eigenlijk bij hun klant, de gemeente Weert. We kregen een aantal presentaties om de casus toe te lichten.
Allereerst raadslid Wendy van Eijk. Verantwoordelijk voor de luchtkwaliteit in de stad. Ze zijn begonnen met een pilot in de parkeergarage, met een luchtzuiveringsinstallatie van ENS. Financieel gesteund vanuit de provincie, en gedreven vanuit de visie “Weert, positief gezond”. De installatie draait nu 5-6 jaar.
Vervolgens lichtte Esmee van de Vorle (CEO van ENS) de ontstaansgeschiedenis toe: ENS is opgericht door Lia van de Vorle in 2009. Gestart vanuit luchtkwaliteitsissues in varkensstallen, verspreiding van o.a. MRSA-bacteriën en virussen. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in oplossingen vanuit de techniek, die door Lia tot een gezonde business gebracht zijn. Uiteindelijk is het bedrijf overgenomen door de dochters.
Roel Gijsbers (Projects & Engineering bij ENS) legde vervolgens uit waar de technologie op gebaseerd is: positive ionization technology. Schadelijk fijnstof klontert daardoor samen, tot ongevaarlijke korreltjes die afgevangen worden. Filters zijn niet nodig (en daardoor is het eenvoudig in onderhoud en is er geen debietverlies). Covid heeft het thema luchtkwaliteit wel op scherp gezet. Het is een mondiaal probleem, en groot. Qua gezondheidsimpact net iets onder roken. Fijnstof kan diep in de longen/bloedvaten doordringen. Impact is veel groter dan bijv. NOx of ozon. De totale schade wordt geschat op 20-40 miljard EUR. Bronnen zijn: industrie, veeteelt, verkeer, houtstook. Elektrificatie van het autopark werkt voor luchtkwaliteit on de stad, vergroening werkt verrassenderwijs minder goed. ENS mikt op de aanpak van hotspots (parkeergarages, metrostations, bushaltes). “Lungs of the City”. Daar is door de TUe hard aan gerekend. Daarna diverse pilots. ENS kan ook “particulate matter” meten. Afgevangen stof wordt verwerkt in “bouwkeramiek”.
Monique Bessems van de gemeente vertelde daarna over haar rol als projectleider van het plaatsen van de fijnstofinstallatie. Weert heeft 6 eigen garages, dat hielp. Er is een effectenonderzoek gedaan: 53% reductie PM10, 46% PM2.5. En dat voor een relatief bescheiden 273.500 EUR investeringen.
Jurjen Veld van Beheer en Onderhoud tenslotte vertelde iets over het gebruik. Eén machine telt slechts 350 W vermogen. Hij heeft ooit een vraag gekregen vanuit een omwonende: draagt het bij aan verspreiding van Corona? Nee, integendeel. Trouwens, de machine werkt ook tegen hooikoorts!
Na de lezingen volgde een korte demo in de zaal, waarna we de echte installatie in de parkeergarage mochten bewonderen. En van al die schone lucht krijg je honger, dus de gang naar Marrees kwam precies op tijd.
————————————————————————————————————-
The BBC gathered in the municipality of Weert. Topic was the collaboration of Weert with ENS (member of the Business Club) aiming to improve innercity air quality. They installed together several air cleaners of ENS in the city’s parking garages. With very good results. Nice example of public-private partnership. After the presentations we went to check out one of the machines in the downstairs parking lot. And finished of a Michelin-star restaurant Marrees.