English Summary:
After a very long wait, the Brightlands Business Club finally met in real life. The venue was the Brightlands Campus in Venlo, as we could do proper social distancing there. The theme was Buildings & Circularity, and we listened to three inspiring talks. First Christian Heerings of Greenport Venlo, who explained all about the simultaneous development of the area for industry and landscape. The area will provide for 12,000 jobs and a herd of sheep. Richard de la Roy, an entrepreneur in sustainable building materials, gave us a lot of examples of how buildings can use innovations to lower the environmental impact and carbon footprint. Finally, Ton Voncken of Bio Treat Center gave us a lecture about biobased materials and circularity. Several young companies of both Venlo and Geleen are involved. There is still room for improvement, as the very low price of fossil-based raw materials prevents the solid profitability of “green” initiatives. Afterward, we enjoyed a vegetarian meal at 1.5 meters. Nice that we could once again do this in person rather than watching a screen.
Dutch version:
Na lang wachten mochten de leden van de Brightlands Business Club dan elkaar eindelijk weer in levende lijve treffen. Daar was wel overleg met de veiligheidsregio voor nodig, maar gelukkig was de Villa Flora op de Campus in Venlo ruim genoeg om een club van zo’n 30 man te ontvangen. Sinds de vorige keer zijn er een aantal wijzigingen in de organisatie. Erica van den Oever is gestopt, we hebben nu ondersteuning van Karin Meulenberg en Heleen Mathijssen. En op deze bijeenkomst nog eens extra van Lotte Caelen, die de foto’s voor haar rekening nam. Een paar leden konden om “medische” redenen er niet bij zijn: Maurice Nijssen, Nele Valkeneers, Toine Janssen bijvoorbeeld. Voorafgaand aan de smakelijke vega-hap werden we getrakteerd op drie presentaties rond het thema “Bouwen en circulariteit”:
Christian Heerings, Greenport Venlo, presenteerde een verhaal over duurzaamheid in gebiedsontwikkeling, in de regio Venlo. De industriële ontwikkeling mag niet ten koste gaan van de “groene” stukken. Trends: van het gas af, en zonnepanelen-voorbereid. Tegen verrommeling, en met oog voor een nette waterhuishouding. Er is al een treinterminal, een fietsbrug, en de Greenport bikeway. Uiteindelijk moeten er 12.000 mensen gaan werken. Daarnaast is een windmolenpark voorzien, evenals geothermie voor tuinbouwgebied “CaliforniëEn het terrein zag achter elkaar de installatie van het grootste zonnedak van NL (Michael Kors), het krachtigste zonnedak van NL (Lidl), en het krachtigste ter wereld (van Heylen). Enexis moet wel meewerken om al die stroom in goede banen te leiden. Alle projecten maken gebruik van de SDE-regeling.
Download PowerPoint Presentation
Richard de la Roy, de Eco-Makelaar, presenteerde een visie op de bouw in 2050. Is het circulair tegen die tijd? We kregen een indrukwekkend palet aan initiatieven voorgeschoteld, van het upcyclen van wijnkurken in wandafwerking, tot kalkhennepblokken, groen dak-systemen (“Sedum”). We zagen biocomposiet van de Campus in Geleen, Breathaplasta, infraroodpanels. En zelfs scifi-toepassingen zoals het gebruik van phase-change materials op/in de University of Washington. Richard werkt veel samen met designers & studenten. Met hen bestudeert hij trends en ontwikkelingen: the end of fossil, verlagen van CO2-footprint. Van een energietransitie gaan we naar een materialentransitie (hallo Ellen McArthur Foundation).
Download PowerPoint Presentation
Ton Voncken, van Bio Treat Center (een initiatief van 5 ondernemers op de Venlo-campus) ging met ons de diepte in rond Biobased building. Er zitten veel bedrijven op de Campussen in het netwerk: Grassa, Vertoro, Attero, NewFoss, EcoFuels, InScite. Matchmaking. De start-ups zitten allemaal rond TRL1-2. Dat is eigenlijk te weinig. En biomassa-projecten sluiten niet aan op de exploitatie-fase door de lage fossiele kostprijs, daardoor komen weinig initiatieven van de grond en gaat het Bio Treat Center ook geen winst draaien. Er zijn weinig voorbeelden van bedrijven die succesvol zijn. Biobased (bouw)materialen focuste vroeger op reststromen: dat is òf de foute vorm, òf te weinig massa. Voorbeelden van hedendaagse biomassa-stromen zijn suikerbieten, lignine, hennep.
Download PowerPoint Presentation
Even over conventionele materialen: wist je dat we 365 kg staal/persoon/jaar verbruiken? Naast 12 kg plastic?